İçeriğe geç

Güncel oranlar

  • Yasal faiz %31 yıllık
  • TTK 1530 geç ödeme %43 yıllık
  • TCMB avans faizi %39,75 yıllık
  • Gecikme zammı %3,7 aylık

Tasfiyeden Önce Fondan Çıkanlar Ne Yapmalı? İsteğe Bağlı Getiri İadesi

17.09.2026'dan önce Tera, Pusula veya Atlas fonlarından çıkan yatırımcı tasfiye ödemesi almaz. 7596 sayılı Kanun m.4/4, enflasyonla güncellenmiş girişi aşan getirinin TMSF adına açılan hesaplara isteğe bağlı iadesine imkân verir; zorunluluk yoktur. Hesaplar, kapsam ve açık sorular.

  • HazırlayanTemerrüt Editörlüğü
  • Güncelleme
  • Okuma6 dakikalık okuma

Kısaca

SPK’nın 17.09.2026 tarihli tasfiye kararından önce paylarını fona iade ederek çıkan yatırımcı, tasfiyede pay sahibi sayılmaz ve ödeme almaz. 7596 sayılı Kanun’un 4. maddesinin 4. fıkrası, bu kişilerden enflasyonla güncellenmiş girişlerini aşan getiri elde edenlerin, bu kısmı SPK’nın ilan ettiği hesaplara isteğe bağlı olarak iade edebileceğini düzenler. Kanunda sıradan yatırımcı için bir iade zorunluluğu yoktur. Hesaplar 01.10.2026’dan beri Birleşik Fon Bankası nezdinde TMSF adına açıktır.

Masumiyet karinesi. Fondan çıkmış olmak tek başına hiçbir hukuka aykırılık anlamına gelmez. Soruşturmalardaki iddialar ve SPK’nın idari tespitleri kesinleşmiş yargı kararı değildir (Anayasa m.38). Bu yazı yatırımcıya iade yapmasını ya da yapmamasını önermez; yalnızca hukuki çerçeveyi anlatır.

Tasfiyeden önce çıkan yatırımcı pay sahibi sayılır mı?

7596 sayılı Kanun’a göre pay sahipliği fon ve hesap bazında MKK kayıtlarıyla mutabakat yapılarak belirlenir (m.3/5). Paylarını tasfiye kararından önce tamamen iade etmiş, yani fondan çıkmış biri bu kayıtlarda pay sahibi görünmez; ara ödeme ya da nihai ödeme almaz.

Arada kalan bir grup vardır: SPK’nın 28.09.2026 duyurusuna göre yalnızca 16.09.2026 ve öncesinde TEFAS‘a iletilen talimatlar olağan işleyişe dahil edildi; 17.09.2026’da iletilen talimatlar iptal edildi ve bu yatırımcılara tasfiye bakiyesinden pay oranında ödeme yapılacağı açıklandı. 16.09.2026 ve öncesinde verildiği hâlde fonun temerrüdü ya da fiyat açıklamaması nedeniyle gerçekleşmeyen talimatlar da tasfiye kapsamındadır. Kanun da bu nedenlerle bloke edilen payların sahiplerini pay sahibi sayar (m.3/5). Yani çıkış talimatı verip parası gelmemiş kişi “çıkmış” değil, tasfiyedeki pay sahibidir.

Kanun isteğe bağlı iade hakkında ne diyor?

Kanunun 4. maddesinin 4. fıkrasına göre:

  • Kimler: SPK’nın 17.09.2026 tarihli kararlarıyla tasfiyesine karar verilen fonlardan, tasfiye tarihine kadar katılma paylarını fona iade ederek ödeme alanlar.
  • Hangi kısım: Girişlerinin, TÜFE ve Yİ-ÜFE değişim oranlarının aritmetik ortalamasıyla kıstelyevm usulüne göre tasfiye tarihine kadar güncellenmiş tutarını aşan getiri.
  • Nereye: SPK’nın ilan ettiği hesaplara.
  • Nasıl: İsteğe bağlı olarak. Hesaplama dönemini, iade edilecek tutarın belirlenme yöntemini ve diğer esasları SPK belirler.

Aynı fıkranın ikinci cümlesi, fonların portföyündeki ve SPK’nın Sermaye Piyasası Kanunu’nun 104, 106 ve 107. maddeleri kapsamında değerlendirdiği paylardan, güncellenmiş edinim maliyetini aşan kazanç elde edenlerin de bu kısmı Genel Hisse İade Hesabına isteğe bağlı iade edebileceğini düzenler.

SPK’nın 27.10.2026 tarihli 76/1903 sayılı esaslarında ve 01.11.2026’ya kadarki duyurularında, isteğe bağlı iade için hesaplama dönemi ya da tutar yöntemi henüz yer almıyor.

İade hesapları nerede, para nereye gidiyor?

SPK’nın 01.10.2026 tarihli duyurusuna göre:

  • Birleşik Fon Bankası nezdinde TMSF adına, tasfiyedeki her fon için ayrı bir “İsteğe Bağlı İade Hesabı” açıldı. Liste yedi portföy yönetim şirketinin fonlarını kapsar.
  • Borsada işlem gören payların alım satımından fahiş kazanç elde edenler için ayrıca bir “Genel Hisse İade Hesabı” açıldı.
  • Bir fonun hesabına yatırılan tutar yalnızca o fonun tasfiye malvarlığına dahil edilir, başka fona ya da hesaba aktarılamaz; tasfiyeyi yürüten T.C. Ziraat Bankası ve Türkiye İş Bankası’na aktarılarak o fonun pay sahiplerine yapılacak ödemelerde kullanılır.

SPK’nın 76/1903 sayılı esaslarına göre Genel Hisse İade Hesabındaki tutarlar önce, karşılama oranı en düşük ve net yatırım tutarı 1 milyon TL’nin altındaki yatırımcı sayısı en fazla olan para piyasası fonlarının ara ödemelerine kullanılır. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 27.10.2026’da, bir gün önce itibarıyla 11 milyar TL’lik bir geri ödeme olduğunu söyledi; bu tutarın hangi hesaplara ve kimlerden geldiğine ilişkin resmî döküm yayımlanmadı.

Güvenlik notu: IBAN’ları yalnızca SPK’nın kendi sitesindeki duyurudan alın. Telefonla, mesajla ya da sosyal medyada size iade hesabı bildiren kişilere itibar etmeyin.

İade edilebilecek kısım nasıl düşünülebilir?

SPK yöntemi açıklamadığı için kesin hesap yapılamaz. Kanundaki eşiğin mantığını göstermek için yalnızca girişin güncellenmiş tutarı hesaplanabilir. Örneğin 15.01.2025’te bir fona 300.000 TL yatırılmış olsun. Sitedeki fon tasfiyesi iade hesaplayıcısı, TÜFE ve Yİ-ÜFE ortalamasıyla bu girişi 17.09.2026’ya şöyle günceller:

Giriş 15.01.2025               300.000,00 TL
Güncellenmiş tutar (tahmini)   467.747,43 TL (tasfiye tarihi 17.09.2026)

Bu yatırımcı paylarını tasfiyeden önce örneğin 600.000 TL’ye iade ettiyse, kanunun tarif ettiği “girişin güncellenmiş tutarını aşan getiri” kavramı, 600.000 TL’nin 467.747,43 TL’yi aşan kısmına karşılık gelir. Ancak çıkışın hangi tarihe göre değerleneceği, hesaplama dönemi ve kısmi çıkışların nasıl ele alınacağı SPK’nın belirleyeceği esaslara bağlıdır; hesaplayıcının endeksleme yöntemi de bir varsayımdır. Bu örnek bir iade tutarı bildirmez.

Fondan çıkan yatırımcı başka bir sorumlulukla karşılaşır mı?

Kanun iki ayrı yol öngörür ve bunları karıştırmamak gerekir:

  • İsteğe bağlı iade (m.4/4): Herhangi bir yatırımcının kendi kararına bırakılmış bir imkândır; kanunda yaptırımı yoktur.
  • Fonun zararından sorumluluk (m.5): Mevzuata uygun görünse bile fonun yararına gerçek bir ekonomik amacı olmayan, ilişkili taraflar, hâkim ortaklar ya da yöneticilerle yapılan işlemlerle fon malvarlığından çıkarılan değerler içindir. Öncelikle kurucu portföy yönetim şirketi sorumludur; tahsil edilemezse SPK’nın belirlediği kişiler şahsen sorumlu tutulabilir. SPK belirlemeyi TMSF’ye bildirir, TMSF tahsil eder; bu işlemlere karşı İstanbul idare mahkemelerinde dava açılabilir.

Ayrıca Sermaye Piyasası Kanunu’nun 104, 106 veya 107. maddelerindeki fiilleri fonlar aracılığıyla işlediği SPK tarafından tespit edilenlere tasfiyeden ödeme yapılmaz (m.3/6). Bu tespitler idari niteliktedir; ceza sorumluluğu ancak kesinleşmiş yargı kararıyla belirlenir.

Karar vermeden önce nelere bakılmalı?

  • Fondan gerçekten tamamen çıkıp çıkmadığınızı ve gerçekleşmemiş talimatınız olup olmadığını e-YATIRIMCI ve aracı kurumunuzdan kontrol edin.
  • SPK’nın hesaplama dönemi ve yöntem duyurusunu takip edin; kanun bu esasları SPK’ya bırakmıştır.
  • Hukuki sonuçlar ve kişisel durumunuz için avukatınıza ya da barolardaki adli yardım bürolarına danışın.

Tasfiyedeki yatırımcıların hakları için 7596 sayılı Kanun 9 soruda, hesap yöntemi için ara ödeme ve nihai ödeme farkı yazılarına bakabilirsiniz.

Bu yazı 01.11.2026 itibarıyla kanun metnine ve SPK duyurularına dayanır.

Fon Tasfiyesi İade Hesaplama (7596 sayılı Kanun)Tasfiyesine karar verilen Tera, Pusula ve Atlas Portföy fonlarında 7596 sayılı Kanun'a göre TÜFE/Yİ-ÜFE ortalamasıyla güncellenmiş net…

Sık sorulan sorular

Tasfiyeden önce fondan çıktım, para iade etmek zorunda mıyım?

7596 sayılı Kanun m.4/4 iadeyi “isteğe bağlı” olarak düzenler: tasfiye tarihine kadar paylarını fona iade ederek enflasyonla güncellenmiş girişlerini aşan getiri elde edenler, bu kısmı SPK’nın ilan ettiği hesaplara iade edebilir. Kanunda sıradan yatırımcı için bir iade zorunluluğu yoktur. Fon malvarlığından hukuka aykırı değer çıkarılmasına karışanlar için m.5’teki sorumluluk ayrı bir yoldur.

İsteğe bağlı iade hesapları nerede?

SPK’nın 01.10.2026 tarihli duyurusuna göre Birleşik Fon Bankası nezdinde TMSF adına her fon için ayrı bir İsteğe Bağlı İade Hesabı ve borsadaki pay işlemlerinden elde edilen fahiş kazançlar için bir Genel Hisse İade Hesabı açıldı. IBAN’ları yalnızca SPK’nın kendi duyurusundan alın.

İade ettiğim para ne olur?

SPK’ya göre bir fonun hesabına yatırılan tutar yalnızca o fonun tasfiye malvarlığına eklenir, başka fona aktarılmaz ve tasfiyeyi yürüten Ziraat Bankası ya da İş Bankası aracılığıyla o fonun pay sahiplerine ödemede kullanılır.

Fondan çıktıysam tasfiye ödemesi alabilir miyim?

Hayır, paylarını tasfiye kararından önce tamamen iade etmiş yatırımcı pay sahibi değildir. Ancak TEFAS’a 16.09.2026 ve öncesinde verilip fonun temerrüdü ya da fiyat açıklamaması nedeniyle gerçekleşmeyen talimatların sahipleri tasfiye kapsamında pay sahibi sayılır.

Kaynaklar